Een kind met Diabetes Type1
Show MenuHide Menu

Hypohond

20 juni 2012

Flow_150pxAl een paar maanden proberen wij onze hond Flow te trainen tot hypohond. Dit betekent dat Flow leert een signaal te geven wanneer ze een hypo ruikt. Die hypo’s moet ze ruiken bij mijn dochter van 12. Het schijnt dat honden in principe heel goed hypo’s en hypers kunnen signaleren. Ze moeten alleen het trucje leren dat ze er bepaald gedrag aan koppelen. Flow moet bijvoorbeeld blaffen, of mijn dochter aantikken met haar poot. Of tegen haar opspringen. Gelukkig is ons hondje niet zo groot. Anders zou dit nog ongelukken kunnen veroorzaken.

Dit trainen doen we in samenwerking met Stichting Paqo. Met een mevrouw met een groot hart die al veel honden heeft opgeleid tot onmisbare buddies voor mensen. Zij heeft ons ook geadviseerd welk ras we zouden moeten nemen. En ja, het is een poedel geworden. Een echte poedel. Wij zouden nooit uit onszelf voor dit ras gekozen hebben, maar ik moet zeggen; het bevalt enorm goed. Flow is een ontzettend makkelijk, lief hondje. Lief met de kinderen, lief voor oma. Maakt niets stuk, loopt niemand omver. Gedraagt zich in huis als een soort poes. Ligt lekker op de bank en, ook fijn, ze verhaart niet. Eigenlijk heb ik zelden zo’n makkelijk hondje meegemaakt. Opvoeden is een koud kunstje.
Afijn, allemaal leuk en aardig, maar ze dient een hoger doel. Ze moet de hypo’s van mijn dochter leren ruiken. Om dit te trainen doen we speciale geurspelletjes met haar. En als Flow het spelletje goed doet krijgt ze een beloning. Haar lievelingshapje: kaas. Voor kaas komt Flow ’s nachts d’r mand uit. Voor kaas doet ze alles. Daarom mag onze poedel nu alleen nog maar kaas als beloning bij de hypo-training. Dit tot groot ongenoegen van de kaasboer die wekelijks bij ons langskomt. Hij was gewend dat onze hond altijd vrolijk met hem mee rende naar zijn auto voor een plakje kaas. Dit mag tot zijn verdriet nu niet meer.
Maar ondanks alle geurspelletjes en de vele soorten kaas die we aandragen, het is vooralsnog nog niet gelukt. Daarom moet Flow binnenkort op ´stage´. Dan gaat ze een week logeren bij iemand met diabetes en een goed getrainde hulphond. We hopen dan dat onze hond gaat doen wat ze die andere hond ziet doen. En dat onze poedel uiteindelijk ook een goede hulphond wordt voor onze dochter. Bij wie mooie bloedsuikerwaarden hand in hand lijken te gaan met regelmatig optredende hypo´s. Die ze vervolgens in bepaalde perioden minder goed lijkt te voelen. Gelukkig heeft ze een moeder die inmiddels een extra zintuig heeft ontwikkeld voor hypo´s. Soms over grote afstand lijk ik te ruiken dat mijn kind hulp nodig heeft. Een signaal dat haar bloedsuiker niet goed is. En zo werkt het dan ook; zodra ze mij aan ziet komen op die momenten, zegt ze: “mama, ik geloof dat ik laag zit”.
Zolang onze Flow het (nog) niet doet, ben ik de hypohond. Woef!

1 Comment
Barbara
18 januari 2017 at 21:04

Beste,

Ik ben door het surfen naar een hulphond/hypohond op jullie site terecht gekomen. Ik zie dat dit bericht al een paar jaar geleden geplaatst is maar ik ben erg benieuwd of het gelukt is met het trainen van Flow? Wij zijn ook van plan om een hulphond aan te schaffen en te trainen. Ik hoor graag van je.

Alvast bedankt.

Gr. Barbara

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Maak eerst dit rekensommetje (ter beveiliging) *