Een kind met Diabetes Type1
Show MenuHide Menu

Een kroonluchter van roze bolletjes

20 oktober 2014

robin_kroonluchter_kleinHet begon een paar maanden geleden eigenlijk als een grapje. Mijn dochter moest voor een kunstproject op school een werkstuk maken van afval. Nu hebben wij altijd heel mooi afval van haar diabetesspullen. Alleen die inschietsetjes voor haar pompinfuusjes al. Prachtige transparante bolletjes zijn het. We hebben ze in het roze en blauw. En dan die slangetjes met die reservoirtjes er aan; feestelijke slingertjes zijn het gewoon!

Het lag dus voor de hand dat dochterlief dáár iets van zou gaan maken. Een mooi statement zou het ook zijn: van iets heel naars (d’r diabetes) iets moois maken! Het idee van de lamp ontstond al vrij snel; en zo geschiedde dus ook. Het werd een erg mooie kroonluchter met als saillant detail: in één van de slangetjes zit bloed. Dat gebeurt soms, dus hoort er bij, vonden wij. De leraren op de academie waar de kunstlessen plaatsvinden waren lovend. Vooral ook vanwege het achterliggende idee om van iets negatiefs iets positiefs te maken. De lamp werd tentoongesteld op de eindexpositie en m’n dochter had er nog een briefje bij gelegd: “Deze hele kroonluchter met al die bolletjes en slangetjes, die staat maar voor 86 dagen diabetes, ongeveer 4% van alle dagen dat ik nu diabetes heb.”

Maar dan? Wat doe je vervolgens met zo’n kunstwerk? Terwijl wij al in huis aan het rondkijken waren naar een geschikte plek, kwam ons kind met een ander idee: “Mam, ik wil eigenlijk iets goeds doen met de lamp, iets voor kinderen in ontwikkelingslanden ofzo”. Eerder hadden wij namelijk al eens filmpjes gezien van kinderen (en volwassenen) met diabetes in derdewereldlanden. Afschuwelijke, schrijnende beelden zijn het. Kinderen die op hun 14e jaar al blind zijn. Of gewoon sterven. Wanhopige ouders op jacht naar insuline. Anyway, té naar voor woorden eigenlijk. Wij vonden het een superidee dus om iets meer met de lamp te doen!
We zouden dus de kroonluchter gaan veilen voor een goed doel dat veel te weinig aandacht krijgt, namelijk: ‘Insulin For Life’. Ooit begonnen in een garage in Australië, nu een wereldwijd netwerk dat nog houdbare insuline en diabeteshulpmiddelen (die anders verloren zouden gaan) inzamelt en in ontwikkelingslanden een goede bestemming geeft.

Het als niet zo serieus begonnen ‘grapje’ is nu dus echt geworden. De kroonluchter gaat geveild worden. We vonden het wel een aardig idee om dit rond werelddiabetesdag (14-11) te doen. De veiling zal op die dag sluiten en de gehele opbrengst zal naar Insulin For Life gaan. We hopen natuurlijk op een behoorlijk bedrag als resultaat!

Er kan geboden worden op dit adres: type1.nl/kroonluchter. Dus…doe eens gek en doe een bod! Of help ons door deze actie te delen!

2 Comments
Antoinette
12 november 2014 at 16:12

Hallo Gabriëlle, dankjewel! En wat leuk dat jullie ook een blog schrijven. Ik ga ‘m lezen!

12 november 2014 at 16:07

Door een bericht over de kroonluchter kwam ik op jullie blog. Wat een geweldig mooi idee, een kunstwerk maken en veilen. Ik heb een deel van de blog met veel interesse gelezen. Zo herkenbaar. Wij hebben een (klein)zoon met Dia 1 en hebben vanaf het begin een blog bijgehouden. http://www.diabikkel.nl. Hij is pas 4, dus in een andere fase nog. Daarom is het zo prettig ook te kunnen lezen over de ervaringen van oudere kinderen en hun ouders. Succes met de veiling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Maak eerst dit rekensommetje (ter beveiliging) *