Een kind met Diabetes Type1
Show MenuHide Menu

Sweet 16

31 januari 2014

Sweet16Onlangs heb ik de prachtige documentaire ‘Sweet 16’ gezien. De film gaat over een Canadees meisje, Katia, dat op haar 16e de diagnose Diabetes Type 1 krijgt. Haar vader, filmmaker, heeft zijn dochter daarna gedurende een aantal jaren gevolgd. Ook Katia’s moeder heeft meegewerkt aan de film, zodat het een echt familieproject geworden is.

Ik was onder de indruk van de eerlijke wijze waarop een beeld geschetst wordt van het leven met type 1 diabetes. De film verhaalt over Katia’s gevecht om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Ze moet een geheel nieuwe relatie opbouwen met haar lichaam, eten en (sportieve) activiteiten. Als ze zich vervolgens weer op krachten voelt, vertrekt ze naar Ecuador. Daar gaat ze zich een aantal weken inspannen voor kinderen met Diabetes. De omstandigheden in dat land zijn schrijnend. Zeker in vergelijking met Katia’s eigen situatie.

De documentaire laat heel veel aspecten van Diabetes Type 1 zien; de impact op hoofdpersoon en ouders, het geworstel met te hoge en te lage bloedsuikers, de onzichtbaarheid van de ziekte, de situatie in ontwikkelingslanden, etc. Hij duurt dan ook 1,5 uur!

Wat mij betreft is de film een echte aanrader voor mensen die hoe-dan-ook betrokken zijn bij Diabetes Type1. Ik herkende bijvoorbeeld zelf de ongeruste blik van de ouders wanneer Katia ziek is van de ketonen in haar lichaam. Maar ook de beelden van de kinderen en (vaak wanhopige ouders) in Ecuador maken indruk. Al met al dus een veelomvattende documentaire die een puur en eerlijk beeld geeft van een leven met Diabetes Type 1. De moeilijke aspecten hiervan, maar vooral ook de ongekende krachten die het in iemand los kan maken.

Ohja, ook niet onbelangrijk: de film heeft heel goede muziek!

Helaas is de film nog niet in het Nederlands ondertiteld. Maar wat zou het leuk zijn om dat voor elkaar te krijgen en de film hier op grotere schaal te vertonen! Overigens is hier een trailer te zien en is hier ook de DVD te bestellen: http://sweet16film.com/

Hier is overigens ook een pdf-bestand met meer informatie te downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Maak eerst dit rekensommetje (ter beveiliging) *